500 de ani pace

Dimineața am pornit radioul. Se cânta ”Imagine” al lui John Lennon. Nici nu se putea să încep dimineața perfectă cu o piesă mai anacronică și lipsită de realitate ca asta. ”Imagine all the people / Living life in peace”. Mă lași? Asta nu se va întâmpla niciodată, John, regret să spun asta. Știi, chiar îmi pare rău că ai fost împușcat acum 31 de ani și nu ai mai trăit să vezi că oamenii, deși îți ascultă încântați melodia cea frumoasă, nu au de gând să trăiască în pace și bună înțelegere, așa cum ai încercat tu să-i înveți. Și asta pentru că oamenii, maestre, nu sunt fericiți împreună.  Ei doar se hrănesc și se liniștesc cu nefericirile celorlalți.

Nici nu-mi trecuse bine indispoziția creată de gândurile de mai sus când, citind presa de specialitate, aflu că bunii colegi de la Universitatea California au reușit să-mi strice ziua definitiv. Ei declară că au reușit să găsească o metodă de a prelungi viața omului, până la aproximativ 500 de ani, ca urmare a unui experiment genetic reușit pe niște limbrici. Vestea bună, totuși, ar fi că medicamentul acesta care ar prelungi viața ar fi disponibil în 12-15 ani. M-am mai liniștit. Până atunci se mai pot întâmpla multe și probabil, dacă se vor lua în calcul consecințele, acest proiect va fi dat uitării, spre binele nostru al tuturor.

Pentru câteva clipe, am avut viziunea apocaliptică a viitorului generat de această descoperire: prelungirea vieții omului ar fi un coșmar și ar avea consecințe dezastruoase. În primul rând, gândiți-vă cu cât s-ar prelungi vârsta de pensionare. Dacă viața unui om ar ajunge la un maxim de 500 de ani, atunci, probabil, se va ieși la pensie la 350 sau chiar 400. Va fi cineva în stare să muncească atâta timp? Mă îndoiesc. Fondul de pensii și cel de asigurări sociale vor fi afectat serios. De asemenea, băncile vor trebui să se gândească la o reeșalonare a creditelor, pe sute de ani, ceea ce ar fi un adevărat dezastru din punct de vedere al rulajului monetar și cel al dobânzilor aplicate. Va trebui regândită economia, tehnologia, durata de viață a unui noi produs pe piață, garanțiile ( mai ales alea life-time), precum și promisiunile electorale. Totul va trebui redimensionat la de aproape șase ori mai mult.

Demografic vorbind, va fi de asemenea dezastru. Datorită faptului că mortalitatea din cauze naturale va fi scăzută, cel puțin în primii 500 de ani, natalitatea va fi restricționată, pentru a limita o creștere explozivă a populației. Asta va afecta școlile, grădinițele și industriile dedicate copiilor pe termen foarte lung. Nu mai vorbesc de rata scăzută a căsătoriilor care, probabil, cu timpul va deveni o practică uitată.

Nu în ultimul rând, nu știu dacă oamenii sunt pregătiți psihologic pentru a trăi așa de mult. Plictiseala, rutina și lipsa de noutate ar putea crea depresii devastatoare. Însuși faptul că vom întâlni aceeași oameni și ne vom hrăni cu nefericirile lor pentru câteva sute de ani poate fi cu adevărat deprimant. Probabil din această cauză, suicidul va deveni o practică curentă și unanim acceptată.

Mă îndoiesc, așadar, că prelungirea vieții ar avea un impact benefic, cel puțin pe termen scurt.

Acum, că mi-am băut cafeaua, încerc totuși să fiu un pic optimist: poate totuși, trăind așa de mult, oamenii vor învăța să trăiască în pace și înțelegere, precum în viziunea lui John Lennon.

Dar cred că știu de ce sunt așa optimist: asistenta mea a uitat că beau cafeaua amară și mi-a pus două lingurițe de zahăr. Cred că-i place spanking-ul.

Reclame

13 comentarii on “500 de ani pace”

 1. nedormitul spune:

  bă, tu-n loc să bagi cuţîtu-n chiatră la rinichi!

 2. delia spune:

  deci cum ar veni io încă sînt minoră. practic în fragedă pruncie. proaspăt ieşită din pempărşi. bine că mi-ai zis, să ştiu să mă feresc de belgienii dubioşi de peste 370 de ani.

 3. nedormitul spune:

  258 de ani avea săracu, era singurul care muncea, avea casă grea. acum l-a călcat mașina şi au rămas pe drumuri 127 de stră-stră-stră-nepoţi.

 4. psi spune:

  măăăi, optimism de la zahăr? o fi ieşit glicemia anapoda la analize… cred.

 5. vezuvia casa spune:

  Ia uita-te ce de a-lume p-acilea! Hmm, daca ai studia si ce zic eu la fel de atent si pe indelete, ma tem ca am rima prea perfect. Hai ca pentru complimentul asta merit o plimbare si niste bani la Mall 😀


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s